På besøg hos en samler

På besøg hos en vaskeægte samler af veterankøretøjer og klassiske biler

Foto & tekst: Thomas Schiermacher, journalist

Kender du det, at du kører en tur og kommer forbi et hus hvor garagens proportioner ikke helt er i overensstemmelse med resten af huset? Hvor det ser ud som om, der er plads til mere end en Citroën Berlingo og to cykler?

Sådan et hus bor Peter Pedersen i. 

Og bag den store og høje garageport er der da også masser af kræs for veteran-kendere. Jeg, Thomas Schiermacher, har været på besøg, og her i artiklen kan du læse mere om, hvad jeg fandt af spændende sager i den store, høje garage, der er smækfyldt med klassiske biler, der kan gøre selv en entusiastisk samler grøn af misundelse. 

Som et skatkammer fyldt med lækre veterankøretøjer

Det første, jeg ser, er en Opel Zafira. Men den ignorerer både Peter og jeg. Jeg styrer direkte over mod den lave sorte lækkerbidsk, der står langs garagevæggen. Det var den første bil, Peter købte – og jeg forstår ham godt. 

Bilen er en Porsche 911S Targa fra 1973. En eftertragtet bil i en eftertragtet årgang.

”Jeg havde tjent nogle penge, som jeg ville købe en bil for. Så jeg brugte tid på at undersøge markedet. Først var det egentlig Mercedes-Benz, jeg kiggede mest på. Men efterhånden faldt jeg mere for Porsche. Jeg havde ingen egentlig drømmebil. Men jeg valgte en 911’er, og selvfølgelig er der følelser med i det. Ellers er det ikke værd at bruge kræfter på”

–  Peter Pedersen (om købet af sin første veteranbil)

Endelig dukkede den rigtige bil endelig op. Der stod den sorte flotte 911S Targa. Peter slog til efter at have researchet i en rum tid og kigget på et væld af andre Porsche 911’ere. Bilen stod i Holland og blev hentet hjem. 

Der er altid en grund til at købe en klassisk bil mere

Nu havde Peter fået blod på tanden efter at være blevet den heldige ejer af en 911S Targa i fantastisk god stand. Derfor begyndte han efter noget tid at kigge efter endnu en Porsche. 

Denne gang skulle det være en lidt mere hidsig udgave. 

Peter gik på jagt efter en Porsche 911, der kunne danne grundlag for en bil, han selv kunne sætte sit præg på. Den holder stadig i hans garage den dag i dag – side om side med Peters 911S Targa.

Og lysten til at købe flere klassiske biler stoppede ikke her – for som Peter siger, så kan man altid finde en grund til at købe en klassisk bil mere. 

En Porsche med plads til børn på bagsædet

En 911’er er næppe den mest praktiske familiebil, men Peter og familien har kørt mange og lange ture i begge deres biler. Og indtil børnene blev 11-12 år, var der stadig plads til dem på bagsædet – men så begynder det også at knibe. 

Pladsen og praktikaliteterne har været med til at diktere de næste biler i Peters samling.

Ved siden af de to 911’ere i garagen holder en flot hvid Porsche 944S fra 1987.

Peter siger, at det nok mest er hans kones bil. Den er mere komfortabel, og der er plads til mere (inklusiv store børn). Bilen har da også kørt hele familien den lange tur til Paris i den 80’er-typiske 944.

Ny Classic Car til familiens firbenede ven

Det seneste familiemedlem, en stor dejlig schæferhund, skulle få afgørende indflydelse på Peters næste valg. Her faldt han over endnu et 80’er-ikon. 

En Opel Manta GSI CC fra 1986, der dog lige nu er opmagasineret et andet sted. For den passede lige til 2+2 og en hundehvalp. 

I hvert fald lige indtil den kælne schæfer blev velvoksen, og den stærkt hældende taglinje ikke levnede plads til hunden længere.

En Jaguar får en plads i familien

Den seneste erhvervelse i familien Pedersens Classic Car-garage leder tankerne hen på et andet firbenet væsen. Og den sidst tilkomne bil i form af en Jaguar har masser af plads til hele familien. 

”Den er bare så komfortabel, og i den kan min familie komme frem med et vist niveau af stil og klasse”, siger Peter om den Jaguar XJ 4,2 Series 1 fra 1970, som han venter på kommer hjem i ’stalden’. Den er pt på værksted for at få ordnet lidt. 

En stor firedørs luksusbil fra dengang, hvor Jaguar var toppen af poppen, som kommer til at supplere de mere sportslige Porsche-modeller.

Banker dit hjerte for klassiske biler eller veterankøretøjer?

Vi slutter af på kontoret.

Peter er ikke ren romantiker omkring det med bilerne. Det kan godt være, at man kan investere i bilerne og måske endda tjene penge, når man sælger igen. Men selv om fornuften skal være med i det, så har samleren i ham alligevel også brugt hjertet.

”Det kræver tid og energi. Man skal kunne lide at researche, rode med biler, skrue lidt og læse om dem. Det skal være en nydelse at have en klassisk bil”

Ring til os på 75 91 21 92
Ring til os
Skriv til os